רגישות בשיניים

השיניים שלנו מוגנות בחומר קשה ועמיד בשם אמייל או "זגוגית השן" ששומר עליהן מפני חיידקים בחלל הפה ומאפשר לעיסה, גם של מזונות קשים למשל עשרות שנים ללא נזק לשן. אך בפנים, השיניים עשויות רקמה חיה ורכה בשם דנטין, רקמה זו רגישה מאוד כשהיא נחשפת. בנוסף, גם שורשי השיניים ובסיס השן רגישים ולכן אלו מכוסים על ידי רקמת החניכיים. חשיפה של הדנטין או של בסיס השן יגרמו לרגישות לחום או קור, מגע של הלשון, אכילה ושתייה ואפילו בזמן דיבור. אך מה גורם לתופעות אלו? מהן הסיבות לרגישות בשיניים ואיך מטפלים בתופעה?

מהן הסיבות לרגישות בשיניים?

ישנן כמה סיבות אפשריות לרגישות בשיניים:

דלקת חניכיים

דלקת חניכיים היא הסיבה מס' 1 לרגישות בשיניים. השיניים שלנו עטופות בחלקן התחתון ברקמת החניכיים המגינה על בסיס השן והשורשים מהסביבה של חלל הפה. דלקת חניכיים יכולה לגרום הן לרגישות בחניכיים עצמן והן לנסיגה שלהן וחשיפת בסיס ושורש השן. כאשר אלו חשופים תורגש רגישות בדיבור (בגלל האוויר הנוגע באזור החשוף), באכילה, בזמן צחצוח שיניים ואפילו שתיית משקאות חמים או קרים. הטיפל בדלקת חניכיים קלה נעשה אצל השיננית על ידי ניקוי יסודי של השיניים ושל החניכיים. במידה והדלקת ממשיכה להופיע ישנם פתרונות נוספים כמו טיפולי חניכיים משקמים.

עששת

חיידקים מזיקים החיים בחלל הפה מנסים "לתקוף" את השיניים שלנו ולחדור דרך שכבת המגן העליונה שלהן כדי להגיע למוך השן הרך. כשהם מצליחים מתפתחת עששת הגורמת חורים בשיניים, דלקות בשן וללא טיפול גם בעיות חניכיים. כששן חולה, כל האזור עשוי להיות רגיש למגע, בזמן אכילה ולחום וקור. טיפול בשורש הבעיה יטפל ברוב המקרים גם ברגישות.

רגישות בשיניים בהיריון

שינויים הורמונליים בזמן ההריון מגבירים את זרימת הדם לחניכיים, התוצאה היא רגישות מוגברת ואכן, נשים רבות מדווחות על רגישות בשיניים בתקופה זו. בנוסף, מערכת החיסון מוחלשת בהריון ומגבירה את הסיכון לדלקת חניכיים. אמנם אי אפשר למנוע את הרגישות אך בהחלט אפשר להקל עליה על ידי שמירה קפדנית על היגיינה דנטלית, ביקורים סדירים אצל השיננית (אחת לחודשיים אם ידועה בעיה בחניכיים ואחת ל-3 אם לא), להשתמש במברשת שיניים עדינה ורכה, להימנע ממזונות חמים במיוחד וממתוקים ולהשתמש במשחות שיניים המיועדות לשיניים רגישות.

לאחר טיפולי שיניים

טיפולי שיניים גורמים לרגישות בחניכיים באזור בו בוצע הטיפול הן בשל הטיפול עצמו והן בשל זריקת ההרדמה. הזריקה אמנם נועדה להרדים את האזור ולאפשר טיפול ללא כאב אך עצם השימוש במחט ברקמת החניכיים יכול להשאיר רגישות למספר ימים. בנוסף, באופן טבעי, לאחר טיפול משקם כמו טיפול שורש, בוודאי לאחר עקירה או השתלת שיניים ישנה רגישות. לגוף שלנו לוקח זמן להחלים ולרפא את האזור ועד לתום התהליך תופיע רגישות הן במגע והן לחום וקור. כדי למזער את הרגישות חשוב מאוד להימנע ממזונות חמים במיוחד ב-48 הראשונות לאחר ההליך, להקפיד על היגיינה דנטלית גבוהה ולאכול רק אוכל רך עד שהרגישות פוחתת.

מה הסיבות לרגישות בשיניים אחרי טיפול שיננית?

שיננית מסירה את שכבת הפלאק והאבנית שמצטברת בבסיס השן. הסרה שלהם גורמת לחשיפה של חומר השן באזור זה ורגישות מוגברת לתקופה קצרה. משך הרגישות בשיניים אחרי טיפול משתנה בין מטופל למטופל בהתאם למצבו הדנטלי, גילו, רגישות כללי לכאב ואי נוחות וסוג הניקוי שנעשה. השיננית תדריך את המטופל לגבי התנהלות בימים הראשונים לאחר הניקוי כדי למזער את התופעה. חשוב לזכור שרגישות בשיניים אחרי טיפול שיננית טבעית ועוברת מעצמה גם ללא כל התערבות.

האם רגישות בשיניים אחרי הלבנת שיניים מצביעה על בעיה?

לאו דווקא, מדובר על תופעת לוואי נפוצה של ההליך. הסיבה לרגישות היא השימוש בחומרים חומציים בהלבנה. כחלק מהתהליך, הרופא מורח את השיניים בחומר מלבין ונמנע ככל הניתן מהחניכיים. כמובן שאי אפשר להימנע לחלוטין והחומר המלבין מגיע גם לרקמת החניכיים. אין בכך כל בעיה שכן חומרי ההלבנה בטוחים לגמרי לשימוש ולא גורמים לכל נזק לרקמת החניכיים, רק רגישות זמנית. הרגישות תעבור תוך כמה שעות עד מקסימום 48 שעות.

איך מרגיעים את הרגישות בשיניים?

הטיפול ברגישות בשיניים תלוי במידה רבה בסיבה לרגישות. אם מדובר על דלקת חניכיים קלה או עששת הרופא ימליץ על טיפול שיננית ושמירה על היגיינה מוקפדת יותר, במידה וישנן שיניים שנפגעו מהעששת הן יעברו טיפול (סתימה למשל). אם מדובר על נסיגת חניכיים או דלקת חניכיים חריפה ישנם פתרונות רבים המותאמים לכל מטופל ומצבו הספציפי. המטרה היא תמיד להפסיק את הרגישות כמה שיותר עם כמה שפחות התערבות. חלק מהפתרונות שרופא שיניים יכול להציע פשוטים כמו משחות שיניים מיוחדות המכילות פוטסיום ניטראט וחלקם כוללים טיפולי חניכיים כמו הקצעת שורשים ואפילו ניתוח חניכיים. כאמור, לכל מטופל תותאם תכנית שיקום אישית לחניכיים בהתאם למצבו הדנטלי, תקציבו ושיקול דעתו המקצועי של רופא השיניים.